Vertragingsrente You are here: Home - Opdrachtgever - Opdrachtgever - Vertragingsrente

De vertragingsrente, ook wel de “wettelijke rente”, is de rente die een schuldeiser volgens het Burgerlijk Wetboek kan eisen van een debiteur als deze een betalingsachterstand heeft. Kort samengevat, de rente die na de vervaldatum van de factuur verschuldigd is. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de rente die berekend mag worden aan particulieren cq. consumenten (art. 6:119 BW) en de rente die berekend mag worden tussen bedrijven onderling (art. 6:119a BW). Het percentage van de wettelijke rente kan elk half jaar veranderen en is terug te vinden op onder meer de website van de Rijksoverheid. Het doel van de wettelijke rente is het voorkomen van betalingsachterstanden en het dwingen tot betaling door wanbetalers, immers door de wettelijk verschuldigde rente worden betalingsachterstanden duurder voor diegene die niet of te laat betaalt.

Onderstaand een tabel van het verloop van de wettelijke renten over de laatste jaren (bijgewerkt tot 31-01-2017):

                                                    Consumentenrente:                  Handelsrente:

  • 01-07-2016                           2,00%                                                 8,00%
  • 01-01-2015                           2,00%                                                 8,05%
  • 01-07-2014                           3,00%                                                 8,15%
  • 01-01-2014                           3,00%                                                 8,25%
  • 01-07-2013                           3,00%                                                 8,50%
  • 01-01-2013                           3,00%                                                 7,75%
  • 01-07-2012                           3,00%                                                 8,00%
  • 01-07-2011                           4,00%                                                 8,25%
  • 01-01-2010                           3,00%                                                 8,00%
  • 01-07-2009                           4,00%                                                 8,00%

Contractuele rente:

Naast de wettelijke rente kan ook sprake zijn van contractuele rente, vastgelegd in een overeenkomst of in de algemene voorwaarden van de schuldeiser waarop de transactie met de debiteur betrekking heeft. Als deze contractuele rente lager is dan de wettelijke rente wordt deze vervangen door de wettelijke rente. In de praktijk is contractuele rente vaak hoger dan de wettelijk rente. Als er geen contractuele rente is overeengekomen geldt de wettelijke rente.

Wettelijke consumentenrente voor niet-handelstransacties (art. 6:119 BW):

Dit is de rente voor transacties waarbij een particulier (consument) is betrokken. Deze gaat lopen nadat hierop schriftelijk aanspraak is gemaakt en de debiteur in verzuim is gesteld door het versturen van een ingebrekestelling (sommatiebrief), vanaf het moment dat de betalingstermijn is verstreken; kortom vanaf de vervaldatum van de factuur. Wanneer geen betalingstermijn is afgesproken en geen betalingstermijn in uw factuur is opgenomen geldt een termijn van 30 dagen voordat de wettelijke consumentenrente in rekening mag worden gebracht.

Wettelijke handelsrente voor handelstransacties (art. 6:119a BW):

Dit is de rente voor transacties tussen ondernemingen en/of overheidsorganisaties. Deze gaat in principe automatisch lopen wanneer de betalingstermijn, de vervaldatum van uw factuur, wordt overschreden althans vanaf 30 dagen na ontvangst van uw factuur door de debiteur. AdFix Incasso adviseert toch ook hier schriftelijk aanspraak op vergoeding van de handelsrente en de debiteur in verzuim te stellen door het versturen van een ingebrekestelling (sommatiebrief). Wanneer de ontvangstdatum van uw factuur door de debiteur niet vast staat of wanneer de factuur eerder is gestuurd dan de geleverde prestatie gaat deze lopen vanaf 30 dagen na ontvangst door de debiteur van de geleverde prestatie. Deze termijn kan door bijvoorbeeld uw Algemene Voorwaarden of vooraf schriftelijk vastgelegde afspraken worden verkort.

Wettelijke rente is altijd samengestelde rente (rente op rente); dat wil zeggen dat over de verschuldigde wettelijke rente, na ieder jaar, eveneens rente verschuldigd is. Wettelijke rente kan niet worden berekend wanneer u zelf in gebreke bent, bijvoorbeeld doordat afspraken niet zijn nagekomen of niet deugdelijk is gepresteerd.

Renteberekening:

Zeker voor vorderingen die lang open staan kan de berekening van de wettelijke rente complex zijn. Rekening moet worden gehouden met de verschillende rentepercentages per (half)jaar, consumenten- of handels- of contractuele rente, schrikkeljaren en samengestelde rente. Voor het zelf berekenen van de rente is het daarom handig gebruik te maken van een rente calculator op het internet zoals bijvoorbeeld: www.wettelijke-rente.com of www.wettelijkerente.net/renteberekening.aspx.

U dient voor het berekenen van de wettelijke rente vast te stellen of de debiteur in verzuim en gebreke is gesteld en welke aanvangsdatum voor de berekening van de wettelijke rente daarbij geldt. Let er op dat u de rente niet berekent vanaf de factuurdatum maar vanaf uiterste betaaldatum. Tevens dient u vast te stellen of sprake is van consumentenrente, handelsrente of contractuele rente.

AdFix Incasso verzorgt voor haar opdrachtgevers een “sommatiebrief” waarin uw aanspraak op vergoeding van wettelijke vertragingsrente is opgenomen alsook een aanzegging incassomaatregelen en aanspraak op vergoeding van incassokosten conform de geldende vormvoorschriften. Vanzelfsprekend wordt hiermee ook rekening gehouden door AdFix Incasso bij haar diensten in het verzorgen van uw debiteurenbewaking en/of pre-incasso begeleiding.